BO BPC terasz burkolat - Telepítési útmutató

BPC terasz burkolat útmutató

A BPC terasz burkolat telepítése a többi teraszburkolathoz hasonló szaktudást igényli. Minden esetben fontos a BPC terasz burkolat párnafái közti távolság és az, hogy a hordozó felület egyenletes, ugyanakkor kissé lejtős legyen. Amennyiben a bambusz-műanyag clikk teraszburkolat mellett dönt, akár Ön is összeállíthatja saját teraszburkolatát.

A BPC terasz burkolat telepítése a előtt minden esetben győződjünk meg arról, hogy a hordozó felület megfelelően szilárd, egyenletes és enyhén lejtős. Az alátét párnafákat 35 centiméterenként kell kiosztani. A BPC terasz burkolat párnafáit rozsdamentes rögzítőegységgel és a hozzá tartozó csavarokkal, illetve műanyag dübelekkel kell a hordozó felülethez csavarozni. Fontos, hogy a párnafák felső síkja egyenletes és enyhén lejtős legyen.
A BO BPC terasz burkolat járófelülete, párnafái és oldaltakarói egyaránt 5700 mm hosszú szálanyagban kerülnek gyártásra, azonban a telepítésnél a javasolt legnagyobb szálhossz - színtől függően – 1900–2200 mm. Az egyes szálak között hosszanti irányban (!!!) 4-5 mm hézagolás szükséges, közvetlen illesztésük nem javasolt. Ennek oka, hogy a nagy hőmérsékletkülönbségek hatására a hőtágulás következtében a megadott méretnél nagyobb egybefüggő szálak vagy hézagolás nélküli illesztés (sorolás) esetén púposodás vagy repedés keletkezhet.

Párnafázás akár saját anyagára, akár a gyártó által ajánlott BPC terasz burkolat párnafákra, akár bármilyen, erre alkalmas fűrészárura vagy acélszerkezetre történhet, az áthidalási távolság általános esetben 350 mm, de nagy terhelésnek kitett helyeken ennél jóval kisebb, akár 200 mm is lehet. A megadottnál ritkább párnafázás esetén a járófelület terhelhetősége exponenciálisan csökken, a repedések, törések valószínűsége jelentősen nő. Az egyes teraszburkolat-szálak végén minden esetben egy-egy önálló alátétprofil alkalmazása (tehát dupla alátétprofilozás)szükséges, azaz a szálanyagok végei (széleknél és toldásoknál is) minden esetben alátámasztást igényelnek. Bármilyen fogadófelület kerül kialakításra, a burkolatok szálirányának megfelelő irányú, legalább 1%-os (méterenként 1 cm) lejtés szükséges annak érdekében, hogy a burkolatról a csapadékvíz könnyen eltávozzon. Az alátétprofilokhoz (melyek lejtésre merőlegesek) minimális mennyiségű víz jut be, mely a beton és az alátétprofil közötti egyenetlenségeken, illetve az alátétprofilok toldásánál igény szerint kialakítható 20-30 mm-es folyókákon keresztül tud távozni az aljzatbetonról. Mind a megmunkálás előtti, mind az előfúrt párnafák és járófelületek esetén rakodás során különös figyelemmel kell eljárni: rövidebb szálak esetén mindkét végén emelve, hosszabb szálak esetén még középen is alátámasztva történhet a terasz burkolat mozgatása, mivel a bambuszpor alapanyagú szálakon – ettől eltérő bánásmód esetén – repedés keletkezhet vagy akár el is törhet. A BPC terasz burkolat fektetésénél a párnafákat előfúrást követően az aljzathoz kell csavarozni, majd a BPC terasz burkolat járófelületet – szintén előfúrást követően – a párnafához kell csavarozni rozsdamentes acél csavarokkal. A legszélső szálak kivételével a BPC terasz burkolat járófelület rögzítése a gyártó által ajánlott, külön megvásárolható acél klipszekkel is történhet, melyek a járófelület hosszanti oldalain végigfutó horonyba illeszkedve még esztétikusabb rögzítést tesznek lehetővé. A klipszek párnafához történő rögzítésénél előfúrás nem szükséges. A klipszet úgy kell rögzíteni, hogy az egyik oldala a rögzítéskor leszorítsa a mellette levő járófelületet, majd a klipszek másik oldalának „megnyitását” (csavarhúzóval való fölhajlítását) követően illeszthető be a következő BPC terasz burkolat járófelület.

BPC teraszburkolat - párnafa rögzítés

BPC teraszburkolat - járófelület rögzítés

Az alábbi linkre kattintva letöltheti a BO BPC terasz burkolat használati és karbantartási útmutatóját:
BO BPC terasz burkolat használati és karbantartási útmutató (pdf formátum, 328 KB)
BO BPC kerítésrendszer használati és karbantartási útmutató (pdf formátum, 311 KB)

Teraszburkolat felhasználási tippek

>>Bővebben a Burkolatokról a ház körül

Merre tovább?

Látogasson el budapesti bemutatótermünkbe, ahol megtekintheti minta teraszunkat, melyre fa teraszburkolat került. Kézi mintáink közül kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelő bambusz-műanyag teraszburkolatot. Kollégáink szaktanácsadással várják és megadott méretek alapján komplett árkalkulációt is készítenek Önnek.

Bambusz-műanyag teraszburkolat - GYIK

Bankkártyás fizetés!

Bankkártyás fizetés!

Garancia

Garancia

Szerződésben foglaltak szerint

Go to top