BPC burkolat használati útmutató

A BO BPC burkolat 60%-ban bambuszrostból, 30% polietilénből és 10% egyéb újrahasznosított anyagokból készül. Alapanyagainak köszönhetően rendkívül környezetkímélő megoldás. A BO BPC burkolat lakossági felhasználásra alkalmas.

A BO BPC burkolat járófelülete, párnafái és oldaltakarói egyaránt 5700 mm hosszú szálanyagban kerülnek gyártásra, azonban a telepítésnél a javasolt legnagyobb szálhossz - színtől függően – 1900–2200 mm. Az egyes szálak között hosszanti irányban (!!!) 4-5 mm hézagolás szükséges, közvetlen illesztésük nem javasolt. Ennek oka, hogy a nagy hőmérsékletkülönbségek hatására a hőtágulás következtében a megadott méretnél nagyobb egybefüggő szálak vagy hézagolás nélküli illesztés (sorolás) esetén púposodás vagy repedés keletkezhet.
Párnafázás akár saját anyagára, akár a gyártó által ajánlott BPC párnafákra, akár bármilyen, erre alkalmas fűrészárura történhet, de a legnagyobb áthidalási távolság minden esetben 300–350 mm. Ennél ritkább párnafázás esetén a járófelület terhelhetősége exponenciálisan csökken, a repedések, törések valószínűsége jelentősen nő. A párnafák telepítése a terasz lejtésének irányával párhuzamosan történjen, annak érdekében, hogy a csapadék távozását ne akadályozzák. Mind a megmunkálás előtti, mind az előfúrt párnafák és bambusz-műanyag teraszburkolat járófelületek esetén rakodás során különös figyelemmel kell eljárni: rövidebb szálak esetén mindkét végén emelve, hosszabb szálak esetén még középen is alátámasztva történhet a mozgatás, mivel a bambuszpor alapanyagú szálakon – ettől eltérő bánásmód esetén – repedés keletkezhet vagy akár el is törhet. A BPC burkolat fektetésénél a párnafákat előfúrást követően az aljzathoz kell csavarozni, majd a járófelületet – szintén előfúrást követően – a párnafához kell csavarozni rozsdamentes acél csavarokkal. A legszélső szálak kivételével a teraszburkolat járófelület rögzítése a gyártó által ajánlott, külön megvásárolható acél klipszekkel is történhet, melyek a járófelület hosszanti oldalain végigfutó horonyba illeszkedve még esztétikusabb rögzítést tesznek lehetővé. A klipszek párnafához történő rögzítésénél előfúrás nem szükséges. A klipszet úgy kell rögzíteni, hogy az egyik oldala a rögzítéskor leszorítsa a mellette levő járófelületet, majd a klipszek másik oldalának „megnyitását” (csavarhúzóval való fölhajlítását) követően illeszthető be a következő járófelület.
Telepítés előtt – hasonlóan a fa teraszburkolatokhoz – az alapanyag kizárólag súlyozás mellett; egyenletes, vízszintes területen tárolható. Hasonlóan a valódi fa teraszburkolatokhoz a felületi sérülések elkerülésének érdekében körültekintő használatot igényel (pl.: éles, hegyes vagy kemény tárgyak karcolást, bemélyedést okozhatnak). Felülete minden esetben bordázott, ezért biztonságosan alkalmazható vízparti burkolatként is.
A BO BPC burkolat felülete az általános tisztántartáson kívül nem igényel karbantartást, olajozást, lazúrozást vagy egyéb felületkezelést. Ellenáll a penészedésnek és a gombásodásnak is.

A BO BPC burkolat rögzítéséhez ajánlott csavartípusok

Felhasználási terület Anyagminőség Csavarméret
Párnafák rögzítéséhez A2 rozsdamentes acél 6x60 mm vagy 6x90 mm, tipli méret: 8 mm
Acélklipszek rögzítésével A2 rozsdamentes acél 4x20 mm
Kezdő és záró járófelület rögzítéséhez
(a csavarfejek süllyesztése szükséges)
A2 rozsdamentes acél 3,5x35 mm, süllyesztett fejű csavar
Oldaltakaró rögzítéséhez
(a csavarfejek süllyesztése szükséges)
A2 rozsdamentes acél 3,5x35 mm, süllyesztett fejű csavar

A BPC burkolat általános tisztítása a fentiek ellenére nem elhanyagolandó, hiszen a szennyeződéseket idővel sokkal nehezebb eltávolítani. Ha a BPC burkolatot ismeretlen anyaggal kell tisztítani, javasoljuk, hogy egy nem feltűnő helyen végezzen próbát. A legtöbb általános szennyeződés vízsugárral eltávolítható.

Mint minden természetes alapanyagot tartalmazó felület, így a BO BPC burkolat színe is változik a telepítést követően a napfény és további környezeti hatások eredményeképpen, továbbá az egyes szálak tónusa a bambusz portól függően azonos alapszín esetén is jelentős eltéréseket mutathat, mely tónuskülönbségek természetes hatást kölcsönöznek az egyes elemeknek. A BO BPC burkolat megmunkált részei (faerezetű és szálcsiszolt felületek) a burkolat színétől függően, átlagosan 10–20% közötti mértékben világosodnak, míg a megmunkálatlan, telepítéskor sötétebb részek (pl. hornyok, barázdák, a burkolat éle) felveszik a megmunkált részek világosodás utáni színét, így a végső, egységes színfelület a telepítést követő 1-2 hónap alatt alakul ki.

Közvetlenül a kivitelezés után ajánlott egy alapos tisztítás is, melyet magasnyomású, 100-170 bar nyomáson működő berendezés alkalmazásával végezhetünk el. Ennek szükségességét magyarázza, hogy a különböző munkafolyamatok, azaz a gyártás, felületi megmunkálás (csiszolás), és a telepítés (vágás, fúrás) során saját anyagából olyan finom szemcsés por kerül a termékre, mely elsősorban csapadék hatására foltosodást eredményezhet. Ez a jelenség anyagminőség és funkcionalitás szempontjából semmilyen hátrányt nem jelent, az esztétikai élményt azonban jelentősen rontja. Ugyanezen tisztítás többszöri megismétlése teljes élettartam alatt elvégzendő, különösen városi környezetben, ahol a levegőben magasabb a por koncentrációja, és mint állandó jelenség, ez is hasonló esztétikai elváltozást eredményezhet, mint az imént említett munkafolyamatokból származó por. Ennek mértékét jelentősen csökkenti, ha a terasznak van egy néhány százalékos dőlésszöge, ugyanis ekkor nem alakítunk ki olyan felületet, ahol a por felgyűlhet. Ha burkolat mégis teljesen vízszintesen kerül telepítésre, akkor figyelembe kell venni, hogy a felgyülemlett port kimoshatja az eső, így megfolyó szennyezett víz foltossá teheti az anyagot.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a különböző alapanyagok színmagatartása eltérő lehet, így érdemes a színfelületek harmonizálását a teraszburkolat telepítését követő hónapokban véglegesíteni vagy a színek karakteres eltérésére törekedni.

A BO BPC burkolat kifejezetten lakossági felhasználásra készül. Magas bambusztartalmából következően mérsékelt kopásállóságú. Éles tárgyak felületi sérüléseket okozhatnak benne, mivel 60%-ban bambuszrostból és 30%-ban polietilénből áll, a fennmaradó 10%-ot pedig különböző adalékanyagok adják. Hasonlóképpen jó döntés környezettudatos vásárlók számára, mint más fa-műanyag kompozit, vagy közismertebb nevén BPC (Bambus-Polymer-Composites) termékek.
A BPC járófelület és a hozzá tartozó alátétprofil kizárólag teraszburkolatként alkalmazható, teherviselőként, illetve szerkezeti célra nem használhatók.

Teraszburkolat felhasználási tippek

>>Bővebben a Burkolatokról a ház körül

Merre tovább?

Látogasson el budapesti bemutatótermünkbe, ahol megtekintheti minta teraszunkat, melyre fa teraszburkolat került. Kézi mintáink közül kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelő bambusz-műanyag teraszburkolatot. Kollégáink szaktanácsadással várják és megadott méretek alapján komplett árkalkulációt is készítenek Önnek.

Bambusz-műanyag teraszburkolat - GYIK

Bankkártyás fizetés!

Bankkártyás fizetés!

Garancia

Garancia

Szerződésben foglaltak szerint

Go to top